суббота, 27 мая 2017 г.

Розробка уроку 11 клас. Курс "Людина і світ" з теми "ДЕМОГРАФІЧНА КРИЗА В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ"



ДЕМОГРАФІЧНА  КРИЗА  В УКРАЇНІ  ТА  ШЛЯХИ  ЇЇ  ПОДОЛАННЯ

Мета: визначити причини демографічної кризи в Україні, розкрити суть демографічних проблем, показати можливі шляхи виходу із демографічної кризи, виховувати потребу у свідомому ставленні до життя, формувати необхідність у здоровому способі життя

Обладнання: графік динаміки чисельності населення України
Основні поняття: демографія, рівень життя, здоровий спосіб життя, депопуляція.

Питання до учнів:

1.     Як ви розумієте поняття «рівень життя»? ( це поняття, що характеризує ступінь задоволення матеріальних і культурних потреб людей.)
2.     З яких компонентів складається «рівень життя»?

-         розмір реальних доходів
-         рівень споживання матеріальних благ і послуг
-         ступінь розвитку освіти
-         ступінь розвитку медичного й культурного обслуговування
-         розмір заробітної плати і пенсії
-         соціальна допомога
-         прожитковий мінімум

3.     Що таке демографічна ситуація? ( це показники народжуваності, смертності в цілому і смертності дітей,тривалість життя, відношення у суспільстві між різними віковими групами населення, зміна чисельності, зміна складу населення)
4.     Що таке депопуляція? ( це становище, коли смертність перевищує народжуваність)

1 виступаючий: Україна опинилась у глибокій демографічній кризі. Що її характеризує? По-перше, депопуляція, тобто смертність перевищує народжуваність. Україна опинилась на шляху до національного самогубства. У середньому за останні 5 років вимерло таке місто, як Харків. А за прогнозами експертів ООН, якщо така ситуація збережеться й надалі, то в 2050році нас залишиться близько 31 млн чоловік. Для поліпшення ситуації в українських сім»ях повинно народжуватися 3-4 дитини, а за останні 3 роки коефіцієнт народжуваності складає 1,2 дитини на 1 жінку дітородного віку (18-35 років).
         По-друге, спостерігається старіння населення, тобто значне погіршення його вікової структури: пенсіонерів стає все більше, а людей працездатного віку – дедалі менше.

2 виступаючий: Подивимося на графік чисельності населення України.
1913-напередодні 1 світової війни
1922- після голоду 1921-1922
1939-напередодні 11 світової війни
1945- після війни
1960-післявоєнні успіхи
1989-наслідки приходу до влади Горбачова, його демократичне правління, свободи
1993-початок економічної кризи
2007-2050 – спостерігається тільки спад

Які ж причини модна визначити:
-         Війни
-         Репресії
-         Голод
-         Алкоголізм
-         Наркоманія
-         Тютюнопаління
-         Рівень освіти
-         Хвороби
-         Житлове питання
-         Рівень заробітної плати
-         Харчування
-         Екологічна ситуація
-         ДТП.

3 виступаючий: По-третє, значне погіршення фізичного, морального, психологічного здоров»я нації. Так, за рівнем тривалості життя 2003року Україна посідала 111 місце у світі, а зростання інфекційних хвороб, епідемій туберкульозу, поширення СНІДу прогресують жахливими темпами. Тривалість життя чоловіків в Україні всього 62 роки, а жінок – 73роки. Значно зменшився потенціал здоров»я жінок. А не здорові жінки народжують хворих дітей. Близько 60% населення перебувають в стані постійного стресу. А скільки наркоманів, залежних від алкоголю, людей, що потрапили в залежність від сект, ігрових автоматів, комп»ютерних ігор ( лудоманія), ніхто не рахує.
4 виступаючий: Донедавна український народ важався найжиттєрадіснішим у Європі, а за результатами останніх досліджень, українці вважають себе найнещаснішими в Європі. Які ж причини такого стану? Спробую дати відповідь:
- недостатній рівень розвитку української економіки
- зниження рівня працездатності
- старіння населення
- брак кваліфікованої робочої сили (1: 2,5)

5 виступаючий: Однією із причини можна назвати зміну духовно-моральних показників. 2-3 покоління тому українські сім»ї були багатодітними. Люди знали, що життя, діти – це велика цінність, дана Богом. Люди вміли любити та жертвувати власними інтересами заради ближнього. Ці цінності закладались, насамперед, православною культурою та відповідним родинним вихованням.
     Сучасне покоління українців зростає у зовсім іншій системі. Під впливом засобів масової інформації, пропаганди красивого життя поступово змінюється в нас система цінності людини. Ми стаємо егоїстами. Бо наше «Я» хоче поїсти, попити, погуляти, зробити кар»єру, заробити багато грошей та стати Великим. То ж я вважаю,що зміна ціннісних орієнтацій, рівня моралі та духовної культури суспільства – це визначальна причина демографічної кризи в Україні.

6 виступаючий: Є ще одна причина. В Україні ніяк не стабілізується політична ситуація. Різні деструктивні сили заважють працювати Президенту, Верховній Раді, Уряду. Деякі корупційні групи захищають не інтереси населення України, а свої особисті і спеціально затримують нормальний розвиток українського суспільства.

7 виступаючий: пропоную розробити варіанти та ідеї виходу України із демографічної кризи, а також кроки щодо покращення свого особистого здоров»я та здоров»я нації:

А) мати міцне здоров»я
Б) міцне здоров»я залежить від способу життя, розпорядку дня
В) регулярне заняття фізкультурою та спортом, правильне харчування, перебування на свіжому повітрі, відмова від шкідливих звичок
Виховання у собі ціннісних орієнтацій – добра, любові до ближнього, християнської моралі


Вчитель: таким чином сьогодні ми зробили висновки, що кожна людина повинна бути творцем свого життя, своєї долі. А щоб життя було щасливим, потрібно, перш за все вести здоровий спосіб життя, самовдосконалюватися самому і правильно виховувати своїх дітей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий