суббота, 27 мая 2017 г.

Розробка уроку 9 клас. Всісвітня історія "Франція"

Клас: 9
Тема: Франція
Мета: дослідити політичний розвиток Франції у 20-40-ві рр Х1Х ст. Визначити причини і наслідки Липневої революції, характер і суть Липневої монархії. Охарактеризувати особливості економічного розвитку Франції. Порівняти  становище англійських та французьких робітників. Давати характеристику визначним особистостям цього періоду. Розвивати пам»ять, логічне мислення. Виховувати інтерес до вивчення історії Європи.

Тип уроку: комбінований

ХІД  УРОКУ

1.    Актуалізація знань учнів
11. Мотивація навчальної діяльності

У Франції була відновлена династія Бурбонів. Відомий політичний діяч Талейран зауважив:»Вони нічого не забули і нічому не навчились». Чому ж у Франції  1815-1848рр була нестабільність у державі?

111. Вивчення нового матеріалу

БУРЖУАЗНА МОНАРХІЯ

Розгром Наполеона призвів до реставрації династії Бурбонів. На трон повернули Людовіка ХУ111. Король подарував Франції нову конституцію – Хартію 1814року. Вона проголошувала Францію конституційною монархією, панівне становище належало землевласникам і буржуазії.
     1814року  бездітний Людовик ХУ111 помер і корона перейшла до молодшого брата – графа Д»Артуа, якого коронували як Карла Х (1824-1830). Щороку цей король повертав Францію до методів старого порядку. Він вживав заходів, що обмежували права широких верств населення і правлячої верхівки. Це була політична криза. Вона ще й посилилася економічною кризою: зростало число безробітних і бідних. Опозиція активізувалася. Щоб придушити опозицію, Карл Х вдається до підписання у липні 1830 року ряду указів.

РОБОТА з ПІДРУЧНИКОМ

Закони Карла Х стали приводом для революції. Палата депутатів ухвалили рішення предати корону Франції близькому родичу Бурбонів – Луї Філіппу Орлеанському. Він був володарем лісів і фінансистом, його називали «король-буржуа». Він підписав нову Конституцію «Хартія 1830року»

Робота з порівняльною таблицею ( «Усі...», стор. 110)

ПРОМИСЛОВА РЕВОЛЮЦІЯ

     Робота з текстом №4, №5,№6.

КРИЗА ЛИПНЕВОЇ МОНАРХІЇ

Промислова революція призвела до погіршення становища робітників. Зріс робочий день, знизилася зарплата, у середовищі робітників почалися заворушення.

Робота з текстами №7, №8.

1У. Закріплення матеріалу:
У. Домашнє завдання: опрацювати параграф, повторити тему «Повстання декабристів»

Комментариев нет:

Отправить комментарий