суббота, 27 мая 2017 г.

Вікторина "Польща"





1.     ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА.
З ЯКИМИ ДЕРЖАВАМИ МАЄ СПІЛЬНІ МЕЖІ РЕСПУБЛІКА ПОЛЬЩА?





Республіка Польща має офіційну назву – Rzeczpospolita Polska. Ця держава розташована в Центральній Європі над Балтійським морем.
 Протяжність цієї  країни з півночі на південь складає 649 км, а зі сходу на захід – 689 км.
Площа території складає 312685 кв.км, що дає змогу Польщі посісти 9 місце у Європі за розмірами території.
Столицею Польщі є Варшава із населенням 1,618 млн. мешканців. Це складає 4,2% від загальної кількості населення Польщі.
Найбільшими містами  прийнято вважати Лодзь, Краків, Вроцлав, Познань, Гданськ, Щецін, Бідгощ, Люблін, Катовіце.
У Польщі чимало сусідів. Загальна довжина державного кордону складає 3496 км. На півночі переважну частину кордону складає територіальний відрізок Балтійського моря – 440 км. По суші Польща межує з Російською Федерацією – 210км. На півдні гірські хребти Судетів і Карпат відділяють Польщу від Чехії протягом 790 км, а від Словаччини – протягом 541 км. На сході сусідами Польщі є Литва, яка має спільний кордон довжиною 103 км, Білорусь – 416 км. З Україною Польща має кордон протяжністю 529 км.

2.     НАЗВІТЬ СТОЛИЦЮ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА.
ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО ЦЕ МІСТО?

Варшава  - столиця Польщі, одне з найбільших міст Центральної Європи.  Місто розташоване на площі 517,24 кв.км. Населення столиці – 1, 65 млн. Це місто-порт на річці Вісла, а також місто-міжнародний аеропорт Окенцє.
Перші поселення у Варшавській котловині історики відносять до Х століття. А перші письмові згадки датуються 1313 роком.
Своїм ім»ям Варшава завдячує лицарю з роду Равичів, якого звали Варш. Він був власником поселення, яке в Х11-Х111 столітті існувало на території Марієнштату. Коли в кінці Х111 століття багаті купці з Торуня створили тут град мазовецьких князів, вони назвали його «Варшова». Згодом ця назва трансформувалася у сучасну назву.
Столицею Варшавастала  в 1596 році, коли Сигізмунд 111 Ваза переніс її сюди з Кракова. Однак, за інформацією польських істориків про цю подію немає жодного юридичного акту. Лише після остаточного третього поділу Польщі в 1795році в історіографії Варшаву згадають як резиденцію короля. Особливо бурхливо місто буде розвиватися у Х1Х столітті, коли у місті з»являються перший відрізок варшавсько-віденської залізниці, перший залізний міст через Віслу, перший водогін, газопровід, телефонна станція, перша регулярна лінія кінного трамваю, а згодом і електричний трамвай.
У 1918 році Варшава знову отримала статус столиці нововідродженої польської держави.
У подальші роки місто пережило серйозні випробування: пожежі, напади ворогів, народні повстання. Старої Варшави вже ніхто не побачить, тому що старе місто було вщент зруйновано та знищено нацистами під час Другої світової війни.Місто руйнували тричі. З кожних 5 будинків 4 були зрівняні із землею. Увесь архітектурний комплекс Варшави відновлено у післявоєєні роки. 14 лютого 1945 року було створено бюро відбудови міста, яке у подальші десятиріччя займалося відновленням історичної частини міста.
         Символом історичної спадщини Варшави є Королевський палац. Ця велична споруда перебудована за останнього короля Польщі Станіслава августа Понятовського. Під час проектування палацу брали участь відомі вчені, художники, архітектори: Марчелло Баччареллі, Бернардо Беллотто Каналлетто.
         Найхарактернішим місцем Старого міста є палацова площа, на якій розташована колона короля Сигізмунда 111 Вази. А на вулиці Святого Яна стоїть архітектурний красень готичний кафедральний собор Св.Яна, що був споруджений у 15-му столітті. Відомо, що у його підземеллях розташовані саркофаги мазовецьких князів та гробниці багатьох видатних поляків. Влітку собор приймає у себе учасників Міжнародного фестивалю органної музики.
         Вуличка Святого Яна виводить нас до Ринкової площі Старого міста. Історія Старого міста ведеться з 14 століття. А після реконструкції 1980року, Старе місто було занесено до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Влітку Ринкова площа Старого міста перетворюється на художню галерею під відкритим небом, художники продають свої роботи – пейзажи, портрети. Часто тут можна почути джаз. Також на цій площі розташований історичний музей міста Варшави. А усі охочі можуть здійснити поїздку на фіакрі.
         З-за старих мурів  Барбакану вуличка виведе нас  до Нового міста, яке засноване на початку 15-го століття. В центрі Нового міста розташований костел сакраменток, неподалік – костел францисканців у стилі барокко та костел Діви Марії – найстаріший у Варшаві.
         Варшавяни полюбляють відвідувати культурні заклади. Опера, оперетта, камерна опера, філармонія, 28 театрів, 35 музеїв, 60 галерей майже завжди заповнені відвідувачами.
         У Варшаві влаштовуються фестивалі музики Моцарта, Міжнародний Джазовий фестиваль «Джаз Джамбореє», Міжнародний фестиваль сучасної музики «Варшавська осінь». Кожні 5 років  до Варшави приїздять шанувальники Ф.Шопена взяти участь у Міжнародному конкурсі. Його величну музику можна почути влітку по неділях у пам»ятника композитору у парку Лазенки.
         Варшава – не тільки адміністративний центр, а також найбільший у Польші центр науки, культури, мистецтва.
         Сучасна Варшава – це динамічне місто, що швидко розвивається. Тут багато комфортабельних готелів, шикарних магазинів та добре розвинена мережа побутових послуг. Хотілося б при нагоді обов»язково відвідати це чудове європейське самобутнє місто, що поєднало у собі дух історії та енергію сучасності.
3.     ЩО ЗОБРАЖЕНО НА ГЕРБІ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА?


Герб Польщі  овіяний легендою про Леха. Якось він разом із братами Русом і Чехом побачили білого орла, що кружляв над своїмгніздом. Лех вирішив, що місце дуже символічне для початку його заселення. Так виникла ідея звести місто Леха, яке він назвав Гнезном.
Символ орла використовував у своїй геральдиці правитель Пшемисел 11, якого було короновано у 1295 році. А через півстоліття орел став загальнодержавним польським символом.
Ще одна версія говорить про орлицю короля Пястів. Пяст – легендарний селянський король древніх польських племен. Він був  хліборобом,  а народ обрав його  королем. Таким чином, герб Польщі поєднує в собі передові устрімлення і древні традиції.
На червоному тлі герба зображено орла у короні із золотим дзьобом, кігтями, повернутою вправо головою. Цей геральдичний знак орла також зустрічався у першій половині Х111 століття за часів правління Владислава Локетека. У 1919 році після здобуття незалежності цей знак  було затверджено Сеймом в якості державного герба.
Нове зображення орла було введено розпорядженням президента Республіки Польща від 1927 року. Воно виникло наоснові проекту професора З.Камінського, який узяв за основу зразок герба епохи правління Стефана Баторія. Ще раз герб змінювався у 1945 році, коли з орла зняли корону.
Сучасний герб Республіки Польща затверджено у 1990 році і на ньому знову з»явилася золота корона.






4.     ЩО ЗОБРАЖЕНО НА ДЕРЖАВНОМУ ПРАПОРІ
РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА?

Державний прапор Польщі символізує державний або національний суверенітет. Його форма, вигляд, колір закріплені офіційно. Складається він з двох горизонтальних рівних смуг білого (вгорі) і червоного кольорів, які перекликаються із кольорами на гербі держави. Ці кольори введені з 1831 року і символізують наступне: білий колір – білі орлині крила, а червоний уособлює багряний сонячний захід. На білій смузі посередині зображено герб Польщі.
Офіційно прапор затверджено 1 серпня 1919 року Сеймом і з тих пір не піддавався змінам.





5.     ЯКІ НАЦІОНАЛЬНІ СВЯТА РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ВАМ ВІДОМІ?

У Польщі дуже багато свят. Це і державні свята, які оголошуються вихідними днями. Є й такі свята, в які не дають вихідний день, але дуже шановані у поляків.
1 січня традиційно відзначають зустріч Нового року. 6 січня свято Богоявлення. Пасха – свято усіх християн. Травень насичений Святом праці, Святом Конституції Польщі. Цікаво проходять в Польщі Зелені свята або Сошестя Святого Духа, як тут називають цей день. На 60 день після Пасхи у четвер святкують Боже тіло. 15 серпня – свято Вознесіння Божої Матері. 1 листопада  день Всіх святих, а 11 листопада – головне державне свято – День незалежності Польщі. Усі католики 25 грудня відзначають Різдво Христове.
Сім»я для поляків – святе. Недарма у календарі так багато сімейних свят – День Бабусі, День Дідуся, День Матері, День Батька, День Дитини. Святкують День державного прапора,День національної здукації, День Солідарності і Свободи, День Полонії і поляків за кордоном. Традиційними стали дні пам»яті померлих та день папи Римського Йоанна Павла 11.

6.     ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО КУЛЬТУРУ ТА ТРАДИЦІЇ НАРОДУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА?

Польський народ не особливо вирізняється багатонаціональним складом. Переважно це поляки, білоруси, українці та литовці, німці. Усіх їх об»єднує мова, якою вони розмовляють – польська. Вона є офіційною мовою зі слов»янської групи індоєвропейської сім»ї. Писемність поляків базується на  латинському алфавіті.
Польська мова має свої діалекти. Так, населення південної Польщі володіє малопольським діалектом, жителі Помор»я – кашубським, мешканці південно-західних районів Польщі є носіями сілезького діалекту. Мазовецький та великопольський діалекти відповідно належать тим полякам, що оселилися у північній та західній частинах країни.
За релігійними вподобаннями поляки – християни, серед яких віруючи сповідують римо-католицтво і частково протестантизм. Частина населення східної Польщі є православними. Крім того існує багато релігійних гілок, сект.
Національною рисою будь-якого народу є традиційний одяг. У поляків він дуже простий і зручний. Жіночий костюм складається із спідниці, сорочки, безрукавки, суконного або оксамитового корсажу, іноді – накидки, фартуха. Чоловічий костюм – це традиційна лляна сорочка із запонкою, штани білого сукна, широкий шкіряний пояс, коротка куртка – цуха.Верхній одяг представлений сукманом або кожухом. Головними уборами традиційно  вважаються хутряні шапки, капелюхи, конфедератки.







Кажуть, народ можна пізнати через національну кухню. Вона у поляків різноманітна. Вони звикли до традиційних способів приготування їжі. У горах вживають багато сиру, п»ють кислий освіжаючий напій з молока. Поширені різноманітні юшки – жур, квасниця, баршч. Смакує страва із кислої капусти, тушкованої з м»ясом – бігос. Частенько в страву додають цибулю, гриби, яблука. Багато вживають поляки картоплі – традиційного слов»янського овочу. Ну, а яка ж Польща без кондитерських виробів – весільне та новорічне печиво, пряники, торти, тістечка, весільний каравай,. Із напоїв поширені у вжитку чай, кава, кава зі злаків.
Житло поляків – це традиційні типи поселень – вуличні села, окольниці, овальниці, ставки. Переважають зрубові споруди. Часто застососвують каркасну конструкцію стін із стовпів та балок із заповненням простору між ними глиною, цеглою, зв»язками соломи. Дах зустрічається як чотирискатний, двосхилий так і полувальмовий з невеликимнавісом.
Поляки як і інші слов»яни свято бережуть традиції свят: весільні, календарні, поховальні тощо. Так, весільний обряд складається з кількох подій – сватання, домовлянь, заручин, вінчання, весільного бенкету.
Похоронний обряд справляють усі жителі Польщі 2 листопада у День поминальний, коли у костьолах служать панахиду, запалюють свічки, лампадки.
З календарних свят особливо шанують зимові – «Роки» різдвяні. В цей час простежується культ предків: колядування, ворожіння, виступи ряжених.
Масниця – це час польського карнавалу, коли усі їдять смачні пампушки, млинці.
Вельканоц – це наш український Великдень – свято свят. Поляки теж фарбують яйця, випікають обрядовий хліб, освячують його у костьолі.
Восени святкують Дожинки – всенародне свято врожаю.






Живуть у Польщі традиції народної творчості: скульптура, різьблення, живопис на склі, вирізання вицианок – узорів із паперу, вишивка, ткання та плетіння. Ну а вже польські танці відомі у всьому світі – мазурка, полонез та краков»як.

                                  


7.     НАЗВІТЬ ВІДОМИХ ПИСЬМЕННИКІВ, КОМПОЗИТОРІВ, ВЧЕНИХ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА.

Польський народ може пишатися своїми співвітчизниками, патріотами, палкими захисниками польської культури, що прославляють свій народ, свою державу на увесь світ. Перш за все, це найвідоміші вчені минулого.
Миколай Коперник – астроном, лікар, математик, економіст, винахідник. Визнаний у світі автор геліоцентричної системи світу, першозасновник наукової революції. Його трактат «малий коментар про гіпотези, що стосуються небесних рухів» перевернув світ та сколихнув розуми. Крім астрономії він цікавився  інженерією і винайшов гідравлічну машину. Вважається автором монетарної системи. Як лікар боровся із епідемією чуми у 1519році. У 1525 році після польсько-тевтонської війни був учасником мирних переговорів.


Марія Склодовська-Кюрі – французький фізик польського походження, хімік, двічі лауреат Нобелівської премії, педагог, громадська діячка.  У 1898-1902роках разом із чоловіком відкрили нові радіоактивні елементи – радій та полоній. Одержавла Нобелівські винагороди з фізики у 1903році, з хімії у 1911 році. Авторка «Трактату про радіоактивність».



Фредерік Шопен – польський піаніст, композитор. Привніс у західноєвропейську музику слов»янські елементи. Відкрив широкому загалу красу польської мазурки та полонезу. Автор багатотисячної музичної спадщини – п»єси для фортепіано з оркестром, ноктюрни, вальси, балади, фантазії, баркаролла, рондо, марши, варіації, тарантелла, болеро, експромти, етюди, прелюдії, скерцо, сонати тощо.

         

Адам Міцкевич – польський поет, засновник польського романтизму. Був професором слов»янської літератури. Пам»ятники йому знаходяться і в Україні – у Львові та Івано-Франківську.




Анджей Вайда – польський режисер театру та кіно. Його творчість майорить різновидами стилів – військова тематика, комедії, літературна класика, політичний кінематограф, історичні картини, алегорії, камерні психологічні драми, театр кабукі, жорсткі соціальні притчи.


Станіслав Лем – польський письменник-фантаст, футуролог, психолог. Його твори  перекладені на найбільшу кількість іноземних мов. Йому притаманні науково-пародійні твори, оповідання, романи, твори науково-фантастичні та навіть спробував він себе у детективному жанрі.


Леопольд Стафф – польський поет, драматург, перекладач. Є автором багатьох поетичних збірок.


Даний перелік можна ще збільшити, тому що невичерпною є тема талановитих поляків у галузі культури та мистецтва.

8.     ЩО ВАМ ВІДОМО ПРО ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ
РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА?

Значна частина економічного потенціалу Польщі базується на переробці запасів мінеральної сировини: країна посідає одне з провідних місць у Європі за видобуванням кам»яного вугілля, сірки, срібла, виплавкою сталі.У 90-х роках у Польщі були закладені основи радикальних змін, що одержали назву «програма Бальцеровича», за ім»ям тодішнього віце-прем»єра і міністра фінансів. Основною мето. Програми стало формування основ ринкової економіки, близької до систем, які вже були апробовані у високорозвинених країнах світу.
В цей же час дуже швидко в законодавчому порядку було закріплено свободу підприємництва і рівноправності різних форм власності; прийнято закон про приватизацію державних підприємств, який зараз є фундаментом для формування системи малого та середнього бізнесу. Що допомогло Польщі швидко вийти з економічної кризи? Це розвиток приватного сектору економіки. За даними ЮНЕСКО Польща посідає провідні місця серед країн Східної Європи за динамікою росту іноземних інвестицій.






9.     ЯКІ ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВОСТІ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА
 НАЙБІЛЬШ РОЗВИНУТІ?

У Республіці Польща провідними галузями промисловості є : машинобудування, хімічна, фармацевтична, легкої промисловості, виробництво міді, цинку, видобування кам»яного вугілля, сірки. Видобуток нафти у Польщі незначний. У Передкарпатті видобувають природний газ. Вся електроенергія Польщі виробляється на електростанціях, які працюють на кам»яному та бурому вугіллі. Центром чорної металургії є Сілезько-Домбровська агломерація. Сталь високої якості виплавляється у Варшаві, Заверці. Кольорова металургія представлена лише трьома галузями – свинцево-цинковою, мідєплавильною та алюмінієвою. Машинобудівними центрами є Варшава, Лодзь, Бидгощ, Люблін, Стараховіце. Там же і у Вроцлаві, Бельсько-Бяла працюють автомобільні заводи. Машинобудування спеціалізується на виробництві машин і обладнання для текстильного виробництва, сільського господарства, суднобудівництві. Хімічна промисловість представлена галузями основної та органічної хімії. Хімкомбінати виробляють природний газ, азотні добрива, сірчану кислоту. У структурі промисловості висока питома вага легкої та харчової галузей. Харчова промисловість країни представлена виробництвом плодоовочевих і м»ясних консервів, яловичини, бекону, переробкою картоплі, борошномельною та цукровою промисловістю. У сільському господарстві провідними галузями є рослинництво зернових та зернобобових культур, картоплі, кормових культур, технічних, овочів. Провідні галузі тваринництва – велика рогата худоба і свинарство, вівчарство.

10.                 ЩО ВАМ ВІДОМО ПРО СПІВПРАЦЮ ВАШОГО МІСТА ТА РЕГІОНУ З ПАРТНЕРАМИ З РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА?


Запорізьке ділове середовище розвтває дружні партнерські зв»язки із польськими колегами в багатьох галузях. Так, останнім часом розвивається співпраця з журналістами польських засобів масової інформації, тривають взаємні проекти в галузі телекомунікацій.
З метою профорієнтаціїта інформаційної підтримки організовані у Запоріжжі польські мовні курси для всіх бажаючих.
Азовський регіональний інститут управління Запорізького національного технічного університету відкрив новий факультет – туризм. Польські колеги з вищих навчальних закладів зацікавлені планами, досвідом роботи, що накопичили за короткий час запорізькі  викладачі та професора.
30 вересня у м.Сопот відбувася форум Європейського партнерства, який ініціював Запорізький обласний союз промисловців і підприємців «Потенціал». Метою форуму було вивчення питання польського інвестування в український приватний бізнес. . Учасники форуму обговорювали також питання розвитку східно-європейського партнерства та  намагалися прогнозувати еоконмічний стан світової економіки.

11.                 В ЯКОМУ РОЦІ ВСТАНОВЛЕНІ ДИПЛОМАТИЧНІ ЗВ»ЯЗКИ
МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ПОЛЬЩЕЮ?
ЯК ВОНИ РОЗВИВАЮТЬСЯ?

Становлення  польсько-українських відносин проходило під час значної міжнародної ізоляції України, спричиненої наслідками розвалу СРСР. І саме тоді, можна сказати, Польща проявила свої далекоглядні та виважені позиції щодо України. Вихід України на міжнародну арену як суб»єкта міжнародного права був схвально прийнятий польським керівництвом. 2 грудня 1991 року Польща першою серед зарубіжних країн визнала державну незалежність України. 4 січня між двома країнами були встановлені дипломатичні відносини на рівні посольств.
Важливим етапом у формуванні нової системи двостороннього співробітництва став перший офіційний візит Президента України Л.М.Кравчука до Польщі у травні 1992року. Під час цієї зустрічі  було підписано міждержавний Договір про добросусідство, дружні відносини і співробітництво.
Офіційний візит в Україну Президента Польщі Л.Валенси у травні 1993року поглибив двосторонні зв»язки. Ця зустріч породила Консультаційний Комітет Президентів. Це була безпрецедентна форма взаєморозуміння, обопільного тяжіння і співробітництва. У лютому 1993 року було підписано угоду про військове співробітництво обох держав. Березень 1994 року подарував обом  країнам  Декларацію міністрів закордонних справ про принципи формування українсько-польського партнерства. Цей документ вперше оголосив про стратегічне значення українсько-польських відносин. Тоді Польща погодилася стати «воротами» або «трампліном» для України в її прагненні інтегруватися в західноєвропейські організації, насамперед НАТО та ЄС.
На рівень стратегічного партнерства українсько-польські відносини вийшли в той час, коли відбулися взаємні візити Л.Кучми до Варшави у червні 1996 року та О.Кваснєвського до Києва у травні 1997 року. Варшава пообіцяла  свою підтримку у євроатлантичних устрімленнях України в рамках продовження політики «відкритих дверей» до НАТО.
На сучасному етапі українсько-польські відносини дружні, партнерські, спрямовані на взаєморозуміння, взаємодопомогу та прогрес.







12.                ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО РОЛЬ ПОЛЬЩІ В ЄС
ТА ЗНАЧЕННЯ ЇЇ ГОЛОВУВАННЯ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ
У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ 2011 РОКУ?


1 липня 2011 року Польщавперше в історії прийняла функції держави-голови Ради Європейського союзу. Перехід цього титулу від Угорщини, яка очолювала організацію з січня 2011 року, супроводжувався цілим рядом ускладнюючих обставин. Зокрема, економічна криза  в Греції, спалах кишкової інфекції в ряді європейських країн.Тому основною метою Польщі в ролі голови Ради ЄС – подолання всіх цих труднощів.   Основним пріоритетами на цьому посту стали для Польщі боротьба з борговою кризою і відновлення темпів економічного зрстання Європи. Також діяльність Польщі була спрямована на подальшу інтеграцію європейського ринку і зміцнення співпраці Євросоюзу з країнами-сусідами. Перед Польщеютакож стояло завдання розширення Євросоюзу. Крім завершення приєднання Хорватії до ЄС і початку переговорів із Сербією, Польща мала також зміцнити співпрацю і всередині блоку.
Головне, на чому зауважувала держава-голова, це сприяння євроінтеграції України.
Головування Польщі в ЄС триватиме до 31 грудня 2011 року. Після цього, 1 січня 2012 року на пост керівника організації вступить Данія.

13.                ЩО ВАМ ВІДОМО ПРО РІВЕНЬ
ТОРГОВО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА
МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ПОЛЬЩЕЮ?


Основними статтями експорту Польщі до України є мідь, продукція машинобудування, промислове устаткування, судна, продукція хімічної промисловості, товари широкого вжитку, кокс, сірка, цинк. А імпортує Польща з України нафту, газ, зерно.
Представники польських ділових кіл виявляють значний інтерес до проектів щодо модернізації української промисловості, розвитку транспортного та енергетичного машинобудування, напрямків з енергозбереження та енергоефективності. За підсумками Х-го Економічного форуму «Україна-Польща» підтвердився великий інтерес польських бізнесменів та інвесторів прцювати в Україні. Зокрема, поляки цікавляться співробітництвом зі східними областями України – Харківською, Донецькою, Запорізькою, Дніпропетровською в сфері переробної промисловості, медицини та фармакології. Форум визначив повне порозуміння і готовність розширення меж співпраці. Є готовність сторін координувати розвиток економічної співпраці та наповнення її реальними конкретними результатами.
Останнім часом Польща стала ще  ближчим партнером України у зв»язку із проведенням Чемпіонату з футболу «Євро 2012». Митні органи обох держав на українсько-польському кордоні, а також робота експертів обох країн у розпалі. Всі займаються питаннями якнайкращої підготовки щодо проведення Євро 2012. Крім того, є домовленість сторін про видання українсько-польсько-англійського розмовника.
Не стоять осторонь співпраці науковці наших країн. З 26листопада по 3 грудня цього року у Варшаві та Кракові пройде тиждень під гаслом «Наука і інновації: Польща-Україна».

14.                ЩО ВАМ ВІДОМО ПРО ПОБРАТИМСЬКІ ЗВ»ЯЗКИ
ПОЛЬСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ МІСТ?

Міста-побратими – це два міста, що розташовані у різних державах, але між якими встановлені постійні дружні зв»язки для взаємного ознайомлення із життям, історією, культурою, з метою досягнення кращого взаєморозуміння, укріплення співробітництва та дружби між народами різних країн, а також обміну досвідом у вирішенні аналогічних проблем, які стоять перед міською владою та різними рганізаціями.
Починаючи з 1963 року в останню неділю квітня світ відзначає Всесвітній день поріднених міст.
В українських міст є, яквиявилося багато побратимів серед польських міст:

Українське місто
Місто – побратим у Польщі
Вінниця
Кельце
Харків
Варшава, Познань
Київ
Варшава, Краків
Моршин
Горинец-Здруй
Рівне
Зобже, Люблін, Зволень
Дніпродзержинськ
Кельце
Біла Церква
Островець Свентокшискі, Тарнув
Канев
Члухів
Львів
Вроцлав, Краків, Ряшів
Острог
Берунь
Білгород-Дністровський
Старогард Гданський
Чернігів
Тарнобжег
Жовква
Замойськ
Сарни
Новий Двір Гданський
Снятин
Конєцполь
Дунаєвець
Турек
Чоп
Соколов Малопольський
Хмельницький
Лодзь, Чеханов
Калуш
Горліце
Кременець
Томашів-Любельські,Сьютнікі Гурни
Дубно
Гіджицько, Соколов Підлескі
Городок
Стрижув
Полтава
Кошалін
Бережани
Ключборг
Херсон
Жешув
Кременчуг
Бидгощ
Чернівці
Конін
Долина
Немодлін
Ужгород
Ярослав
Мукачево
Міелец
Трускавець
Ясло
Ковель
Хелм
Дрогобич
Сянок, Битом
Суми
Варшава
Стрий
Закопане
Івано-Франківськ
Ополє, Свідніца
Кам»янець-Подільський
Санок
Луцьк
Люблін





























ІНФОРМАЦІЙНИЙ   ЛИСТ  ПРО  АВТОРА   РОБОТИ
Автор                 КОЗЛОВА  ДІАНА  ВІКТОРІВНА
Вік                             14 років
Місце навчання        Роздольська загальноосвітня школа 1-111 ступенів, 9 клас
Адреса                       72012, с.Роздол Михайлівського району Запорізької області
                                   вулиця Молодіжна, б.8
Контактний телефон                   0613228092, моб. 0677379648
Коротка інформація   Я навчаюсь у 9 класі. Захоплююсь історією, правом, юриспруденцією, малюванням, комп»ютерними технологіями – дизайном. Багато часу витрачаю на участь у різноманітних конкурсах, захоплююсь процесом підготовки і завжди маю хороший результат. А все почалося із участі у районному, а згодом і у обласному конкурсі «Дерево мого роду», організатором якого виступив Запорізький обласний Центр патріотичного виховання молоді. З того часу я просто фанат конкурсів, пошукова робота мене повністю поглинає. Свій родовід я відновила до 7 коліна!  Минулого року стала переможцем 11 туру Всеукраїнської олімпіади для школярів з історії рідного краю, переможцем районного конкурсу в рамках місячника безпеки в загальноосвітніх  навчальних  закладах з номінації «Учбовий мультимедійний посібник», переможецем районного етапу  Всеукраїнського конкурсу  учнівської творчості у номінації «Історія України й державотворення». Я також    активний член команди-переможця районних  та обласних змагань  «За здоровий спосіб життя», ініційованих  Організацією Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Свої перші кроки  у «дорослих»  конкурсах почала із найсерйознішого, який було організовано Українським Національним Фондом «Взаєморозуміння і примирення» з теми «Доля постраждалих від нацистських переслідувань, зокрема, депортованих до німецького рейху примусових працівників, в»язнів концтаборів та гетто, дітей». Я була запрошена до Києва як переможець і  нагороджена першою у своєму житті  премією у розмірі  1500грн.  У травні 2011 року мені пощастило знову   відвідати столицю України  Київ, Національний університет імені Т.Шевченка  як переможцю  Всеукраїнського конкурсу учнівської та студентської молоді «Україна-Німеччина: міжкультурний діалог» у номінації «Діалог культур», який був організований Центром німецької культури «Відерштраль» за підтримки Інституту Гете-Україна, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.  За результатами навчальних досягнень та за активну участь у житті школи, району, області  я  нагороджена знаком «Обличчя школи».  Люблю  подорожувати, особливо із фотоаппаратом або відеокамерою. У вільний час люблю читати, слухати музику, спілкуватися. Після кількох зустрічей з іноземними організаторами конкурсів, учасниками, ровесниками прийняла рішення оволодівати іноземними мовами.  Мрію стати лікарем.

Комментариев нет:

Отправить комментарий