суббота, 27 мая 2017 г.

Нагороди червоноармійців

Презентація: https://drive.google.com/open?id=0B_pnUz-giCdSU1FBUHk5R2l1cVE

Нагороди     червоноармійців

Перша нагорода більшовиків – орден Червоного Прапора  була затверджена декретом ВЦВК від 16 вересня 1918року. Такою відзнакою нагороджували тих, хто проявив особливу хоробрість та мужність під час безпосередньої бойової діяльності. Першим кавалером ордену став Василь Костянтинович Блюхер. Він очолював 10-тисячну армію, яка нараховує героїчні рейди по тилах білогвардійців. 40 днів у безперервних боях, пройдено 1,5 тисячі кілометрів – блюхерівці з»єдналися із регулярними частинами Червоної Армії, за що Блюхера і було представлено до нагороди. У представленні зазначалося, що « перехід військ товариша Блюхера в неможливих умовах можна прирівняти лише тільки із переходом Суворова у Швейцарії». 30 вересня військового командира було нагороджено орденом №1. Цей видатний військовий, один із перших маршалів СРСР за активну участь у громадянській війні був нагороджений таким орденом аж 4 рази, а у кінці 20-х років отримав ще один, за роботу у якості радника при революційному уряді у Китаї.

Ще три герої громадянської війни – С.Вострєцов, І.Федько, Я.Фабріциус – теж отримали по 4 ордени Червоного Прапора. Більш як 30 осіб нагороджено цим орденом тричі, близько 300 – двічі. Всього ж за відзнаку у громадянській війні кавалерами ордену стали близько 15 тисяч героїв.

До кожного ордена надавалася грамота. Кілька таких грамот збереглися у музеях. У грамоті дуже скудно йдеться про подвиг, за який налдавався орден.

Декретом від 8 квітня 1920року було запроваджено нагородження Почесною революційною зброєю – шашкою із визолоченим ефесом та із викладеним на ефесі орденом Червоного Прапора. Декрет пояснював: «Почесна революційна зброя як нагорода виключна надається за особливі бойові відзнаки, що їх здійснили вищі керівні особи в діючій армії». Всього цією нагородою відзначені 21 воєначальник. Серед них Головнокомандувач усіма збройними силами Республіки С.С.Каменев, легендарні герої громадянської війни М.В.Фрунзе, С.М.Будьонний, К.Є.Ворошилов, Г.І.Котовський, талановиті полководці М.М.Тухачевський, С.К.Тимошенко та інші.

С.С.Каменев та С.М.Будьонний  вже мали усі вили нагород, які існували в той час, але здійснювали подвиги все нові й нові у боротьбі із ворогами, тому вони були відзначені особливою нагородою – Почесною вогнепальною зброєю із орденом Червоного Прапора, що був прикріплений до рукояття.

Комментариев нет:

Отправить комментарий