воскресенье, 21 мая 2017 г.

Фізкультхвилинки на уроках



Фізкультхвилинки на уроках

Тема 2: Княжа Русь-Україна
Урок №9 Київська Русь - держава з центром у Києві.
Фізкультхвилинка “Перші князі”
      Як виглядали перші князі? Давайте почнемо перевтілюватись. Найпершими князями були Аскольд і Дір. Князь мав поважний вигляд. Збираючись в дорогу накидав на плечі плащ (учні накидають уявний плащ), застібав фібулою, щоб тримався на міцних плечах, одягав високі шкіряні чоботи та шапку. Князь Святослав був войовничим князем, тому часто одягав обладунки, які були досить важкі. Одягав усе поступово, спочатку кольчугу, потім меч чіпляв до пояса, а насамкінець одягав шолом. А його мати княгиня Ольга носила довге жіноче вбрання (учні нахиляються, щоб показати довжину), також носила плащ. А тепер перевіримо чи дійсно ви перевтілювались у князів, чи все пропустили. Ви повинні обрати з переліку княжий одяг, а сигналом вашого вибору будуть підняті руки. Отож, перевіряємо, князь був одягнений в: кеди, високі шкіряні чоботи, плащ, спортивний одяг, шапку 
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.
   2_        олег і ольга              святослав

Урок №10. Київська держава часів
Володимира Великого та Ярослава Мудрого
Фізкультхвилинка “Зустріч з князем”
        Подивимося сьогодні на княжий двір та побачимо, як живе князь Ярослав Мудрий. Та спершу потрібно дістатись до Києва. Сідлаємо коня, сідаємо верхи. Поїхали. Нарешті вдалині ми щось побачили (учні приставляють долоню до очей). Та це ж мури міста де живе Ярослав. Під’їжджаємо до Золотих Воріт та стукаємо у браму. Нарешті ми в’їхали до Києва, мандруємо до княжого двору. Як же тут гарно з подивом розглядаємо ми будинки та храми. Ось нарешті і приїхали, треба зупинитися. Злізаємо з коня і прямуємо до княжого дому. А нам на зустріч сам князь з дружиною, обговорюють як Русь від ворога захистити. Ми підходимо до князя низько вклоняємось.  Зустрів нас князь тепло і привітно і запрошував приїздити ще.
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.
Рисунок1

Урок  №11. Смутні часи Київської держави.
Фізкультхвилинка “Мужні захисники Києва”
        1240 рік монголо-татари напали на славне місто Київ. Всі жителі вийшли на захист рідної землі. Допоможемо їм разом. Зараз ми на стінах міста, поглянути вниз аж страшно. Обережно, пригніться, навколо свистять ворожі стріли. Допомога киянам дуже потрібна. Головне завдання не впустити ворога до міста. Тож допомагаємо. Спочатку ми перенесемо важке каміння, щоб укріпити міські мури. Потім, будемо намотувати на руку мотузку, щоб  використати її коли прийде час. А прямо зараз ми беремо лук і стріли та цілимося у ворога. Відпускаємо стрілу. Хоч наша допомога була вагомою, але нажаль нам відомо, що все ж таки у 1240 році монголо-татари захопили Київ. Але наступного разу наша оборона буде міцнішою.
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.
татари
Урок №12. Перше Українське королівство
Фізкультхвилинка “Український король”
         Добре нам відомо, що Данило Галицький був одним із наймогутніших князів Галицько-Волинської держави. Але ще не знаємо, що він був першим українським королем. Уявімо себе на його місці. Князь Данило
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.
данило                   корона 3         
Урок №13. Скарби нетлінні
Фізкультхвилинка “ Пишемо літопис ” (розминка для рук)
      Перенесемося до Києво-Печерського монастиря і бачимо за роботою Нестора, відомого літописця. Спробуємо і ми докласти зусиль до написання його літопису.  Перш ніж починати літописець вибирав собі гусине перо, яким писав, давайте оберемо й ми. Вибрали, тоді починаємо.  Правою рукою ретельно виводимо першу літеру. У стародавніх книгах вона прикрашалась орнаментом та малюнками. Тепер обережно вмокнемо наше перо в чашу з чорнилом і поволі, щоб не пошкодити літопис, продовжимо писати. Вправні літописці писали і лівою рукою. Спробуємо і ми. Добре, а тепер поставте свій підпис на літописі, виводячи його двома руками. Тепер справді можна переконатись, що ви вправні літописці.
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.
 нестор літописець       літера                мініатюра                  руське письмо                             

Урок №14. Українські землі у складі Литви та Польщі.
Фізкультхвилинка “Розминка від Острозького” (для обличчя)
        Мандруючи разом по маєтку князя Костянтина Острозького ви будете відображати свої емоції на обличчі. Подорож почалася. Маєток князя такий красивий, що кожен наступний крок викликає захоплення. В одному з приміщень розташувалася перша книгодрукарня і тут вже друкують книги, що викликає справжню радість. Тут нам у руки дають потримати Острозьку Біблію і ми справді здивовані, тому що вона нараховує шістсот двадцять вісім сторінок. Та здивування переходить у сміх, коли ми беремо до рук ще одну книгу Буквар за яким діти вчили перші літери. Та раптом веселий настрій змінює смуток, але тільки через те, що наша подорож маєтком князя Острозького скінчилася.
·       Проводи цю хвилинку можна з ілюстраціями.

острозька біблія             академія                    констянтин
Урок №15-16 Узагальнення. Тематичне оцінювання.
 Фізкультхвилинка “Пригадуємо та готуємось”
     Фізкульхвилинка проводиться за матеріалами попередніх хвилинок, включаючи нові елементи, поєднуючи логічно весь матеріал вивченої учнями теми з історії України.


Комментариев нет:

Отправить комментарий